AMANVERMEZ AVNİ


Ebusüreyya Sami’nin yazdığı, Erol Üyepazarcı’nın çevirdiği oyunu Selçuk Yüksel yönetiyor. Meraklıları için oyun İBBŞT’de sahneleniyor. Ebussüreyya Sami, polisiye konulu romanlar yazan bir yazar. Osmanlı’nın Sherlock Holmes’u Amanvermez Avni serisini yazan kişi olarak biliniyor. Yazarı araştırdığımda yazara dair çok az bilginin olduğu dikkatimi çekti.

Bir yandan padişahtan gelen emirler, bir yandan da halktan kişilerin başına gelen olayları çözmeye çalışan komiser Avni. Çevresindekilerin Sherlock Holmes benzetmeleri ve bundan hiç de hoşlanmayışı…Özgün çözüm önerileri, en ince detayları yakalaması ve zekasıyla olayları çözüme kavuşturması…Kılıktan kılığa giren komiser Avni ve yardımcısı Arif’in maceralarını seyrettik. Oyun diğer oyunlardan farklı olarak polisiye türündeydi. Polisiye türüyle fazla aram olmamasına rağmen keyifle seyrettim.  

Genel olarak kalabalık oyuncu kadrosunun her biri çok başarılıydı. Tabii oyuna asıl enerjiyi veren Avni rolündeki oyuncu (Burak Davutoğlu) favorimdi. Kostümler döneme uygun, dekor ise tek kelimeyle harikaydı. İki katlı ve ortasından bölmeli dekor sayesinde oyunda pek çok mekan ve detay biz seyircilere aktarıldı. Bir dekor ancak bu kadar verimli ve kullanışlı tasarlanabilirdi. 

İki perdelik bu oyunu mutlaka seyredin derim. Zamanın nasıl geçtiğini anlamadım. Umarım sizlerde seyreder ve beğenirsiniz. Sevgi ve tiyatroyla kalın.  




Yorumlar