TUHAF BİR MİRAS HİKAYESİ


Peter Quilter’in yazdığı, Nazlı Gözde Yolcu’nun çevirdiği oyunu Yelda Baskın yönetiyor. BBT’de sahneleniyor.

Oyuncular, Munis Düşenkalkar, Defne Şener Günay, Didem Germen, Elif Ürse, İlkin Tüfekçi. Oyuncuların hepsi birbirinden başarılıydı. Favorilerim Perihan (Didem Germen) ve Fatoş (İlkin Tüfekçi) oldu. Dekor yanmış, yıkık, dökük bir tiyatroyu başarılı şekilde anlatmıştı. Emeği geçen herkesin emeklerine sağlık, alkışlarının bol olmasını dilerim.

Detaya girmeden kısaca oyunun konusundan bahsedeyim. Yanmış bir
tiyatronun miras kalması üzerine anne, eski eş, yeni eş, kızı ve sekreterinden oluşan mirasçı beş kadının tiyatroyu canlandırma çabaları ve dayanışmaları ele alınıyor. Tiyatro sahnesini kurtarmak için bağış gecesi düzenliyorlar. Bu uğurda oyun sırasında sık sık Sezen Aksu’nun adı geçti. Eserin kültürümüze uyum sağlaması bakımından güzel düşünülmüş bir detaydı.

Oyunda zaman zaman mizahi unsurlar da vardı. Bu da oyuna renk katmıştı. Mücadeleci kadınları görmek zaten başlı başına güzel, hele bir de kadın dayanışmasının yanına tiyatro sevdası da eklenince muhteşem oluyor. Ayrıca  tiyatro tarihinde önemli olan birkaç eserden belirli bölümlere yer verilmesi de hoştu. Konu tiyatro olunca bu detay fazlasıyla anlamlıydı.

Tiyatroyu konu alan oyunları çok seviyorum. Hele bir de bir tiyatroyu yeniden ayaklandırmak uğruna verilen çabaları oyunda bile olsa görmek insanı çok mutlu ediyor. 

Yazımı bitirmeden, oyunun broşüründen hoşuma giden bir kesit paylaşmak istiyorum. “Yıllar boyunca gözümüzün önündeki bir şeylerin çöküşünü, paslanmasını, çürümesini izleriz ama dikkatimizi çekmez bile. Tam parçalara ayrılmak üzereyken son anda herkes fark ediverir. Acil durum ilan edilir ‘Burayı kurtarmalıyız’ diye.” Son an’a kadar, bir şeyi kaybedene kadar harekete geçemeyişimizi anlatan ne kadar da anlamlı bir söz…

BBT’nin yeni sezon oyununu seyretmek keyifliydi. İki perdeden oluşan ve beş kadının başarılı performanslarını sizler de seyredin derim. Bol tiyatro ve sevgiyle kalın.




Yorumlar