HAYAL-İ TEMSİL


Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı, Yiğit Sertdemir’in yönettiği oyun İBBŞT’de sahneleniyor.

Dikran efendi, tiyatro nedir ki, hayal ile hayat arasında bir köprü diyerek açtı oyunu. Anlatıcı makyör Dikran efendi ile hayaller ve gerçeklerin bir arada olduğu bir dünyaya girdik bizler de. 

Bir yanda gizli gizli bile sahneye çıkmayı başarabilen, cezalandırılan ilk kadın oyuncu Afife Jale, diğer yanda Mustafa Kemal Atatürk’ün sahnede seyrettiği ilk Türk kadın oyuncu Bedia Muvahhit, sahnenin ilk kadınları Darülbedayi sahnesinde bir arada… Birbirlerine yakın dönemde sahneye çıkmış iki kadın oyuncu, gerçekte aynı sahneyi paylaşmamışlar. Oyunda da olsa bu iki oyuncuyu aynı sahnede seyretmek çok hoştu.

Afife Jale ilk ve öncü olması sebebiyle dinsel tutuculuğun hedefi ve kurbanı…Afife ile Bedia’nın tiyatro aşkları, döneme rağmen tiyatro tutkuları ve inadına tiyatro diye haykırışları. Hayallerinin peşinden koşan, ideallerinden vazgeçmeyen ve yılmayan iki kadın…Tiyatro aşığı biri olarak ve hem cinslerim olması sebebiyle olacak ki iki oyuncunun yaşadıklarını sahnede seyretmek ve tabii ki yaşadıkları dönemin koşullarına rağmen mücadelelerini görmek beni çok etkiledi.

Afife (Şebnem Köstem), Bedia (Hümay Güldağ) ve oyunda pek çok karakteri canlandıran Yiğit Sertdemir hepsi birbirinden başarılıydı. Normalde oyunu yöneten ve aynı zamanda da oyunda oynayanları çok başarılı ve doğru bulmuyorum. Üstelik tek rolü de oynamadı, hani kılıktan kılığa girdi derler ya öyleydi. Açıkçası bu oyun bu varsayımımı çürütür nitelikteydi. 

Dönen şekilde tasarlanan ahşap dekor bizlere kulis, sahne, bahçe, hastane odası gibi pek çok mekanı yaşattı. Oldukça etkin şekilde kullanılmıştı. Bu arada dekor da Cem Yılmazer’e ait. Oyuna emeği geçen herkesin emeklerine sağlık.

Yazımı bitirmeden, oyunda hoşuma giden bir sözü de sizlerle paylaşmak isterim; “Tiyatro insanları görmez, insanlar onu görür”. Oyunda da olsa Afife Jale ve Bedia Muvahhit’i aynı sahnede buluşturan herkesin emeklerine ve akıllarına sağlık. Umarım sizlerde bu oyunu seyretme fırsatına erişirsiniz. Tiyatro ve sevgiyle kalın.

Yorumlar