VAHŞİ BATI


Sam Shepard’ın yazdığı, Yıldırım Türker’in çevirdiği oyunu Ergun Üğlü yönetiyor. Oyun İBBŞT’de sahneleniyor.  

Birbirlerine fazlasıyla zıt iki kardeş Austin (Serdar Orçin) ve Lee (Ahmet Saraçoğlu)’nin annelerinin evinde karşılaşmaları sonrasındaki ikili konuşmaları, tartışmaları ve zıtlıklarını anlatıyor. Austin üniversite mezunu ve yazar, Lee ise tam tersi bir karakter. Rekabet, kendini ispat etme hırsı ve kapitalizmin çarkları arasında kalan hayatlar ele alınıyor. Aynı zamanda parçalanmışlık, yozlaşma gibi unsurlara da değiniyor.  Yeri geldiğinde iki kardeşin bile birbirini nasıl ezip geçebileceği...Kapitalist sistem ve Amerikan toplumunu eleştiren bir oyun.

Oyun iki kardeşin annelerinin evinde geçiyor. Mutfak ve bir masadan oluşan oturma odası dekoru çok güzel tasarlanmıştı. Ancak bu oyunda klasik dekorlardan farklı olarak yıkılan bir dekorla karşılaştık. Yıkılan dekor etkisi, adeta yıkılan yuva, dağılan aile ve hayatları bize anlattı. Bu yaratıcı dekora hayran kaldım, dekor bir oyuna nasıl eşlik eder bunu gördüm.

Her iki kardeşin de oyunculukları çok başarılıydı. O kadar gerçekçi oynuyorlardı ki biz seyirciler de onların dünyasına girdik. Oyunda emeği geçen herkesin emeklerine sağlık. Alkışlarının bol olmasını dilerim.

İki perdeden oluşan bu oyunu sizlerin de seyretmenizi çok isterim. Bol tiyatrolu bir sezon olması dileğiyle…Sevgiyle kalın.

Yorumlar