İKİ EFENDİNİN UŞAĞI


İtalyan tiyatro yazarı Carlo Goldoni’ni yazdığı, Rekin Teksoy’un çevirdiği oyunu Aslı Öngören yönetiyor.
Oyunun yazarının hayatını okuduğumda aynı zamanda avukat olması ve Moliere’in eserlerini okuyabilmek için Fransızca öğrenmesi ilgimi çekti. Yine yazarla ilgili bir başka dikkatimi çeken şey,   oyunu başarı kazandığında “iyi ama Moliere kadar değil” diye ifade etmesi. Hem dil öğrenmesi hem de başkasının başarısını takdir etmesinden çok etkilendim. Goldoni, Moliere’e kıyasla tarz olarak daha iyimser diye yorumlamak doğru olur.  
Commedia Dell’Arte, usta işi oyun anlamında kullanılıyor. Birebir kelime karşılığı ise sanatın, sanatçıların komedisi… İtalyan halk tiyatrosu geleneğinin adı. İtalya’da başlayan ve diğer Avrupa ülkelerine yayılan halk tiyatrosu. İki temel özelliği, doğaçlama ve kalıp tiplerin olması.
Commedia Dell’Arte gösterilerinde oyun öncesinde karakterlerden biri sahneye çıkıp prolog yani ön deyiş söylüyormuş. Bu oyunda da bu detay atlanmamıştı.
Oyunun konusundan kısaca bahsedecek olursam, Dottore ve Silvio birbirlerine aşıktır. Pantolone kızı Dottore ile Silvio için evlilik töreni düzenler. Ancak daha önceden kızını evlendireceği sözünü verdiği ve herkesin öldü zannettiği Federico Rasponi’nin gelmesiyle birlikte olaylar karışır. Oyundaki maceralar başlar…
Kalabalık oyuncu kadrosuyla her biri çok başarılıydı. Uşak Truffaldino hazır cevaplılığıyla ve oyunculuğuyla muhteşemdi. Yine aynı şekilde hizmetçi rolündeki oyuncu da çok başarılıydı. Şarkı söyleyen bütün oyuncuların sesleri birbirinden güzeldi. Kostümler dönemi çok güzel yansıtmıştı. Dekor da oldukça sade ve kullanışlı tasarlanmıştı. Oyunda bir başka beğendiğim nokta, sahne geçişleri ve tabloda konu başlıklarıyla sahnelerin başlamasıydı. Aralarda da dijital görsellerle desteklenmişti. Bu da oyuna ayrı bir güzellik katmıştı. Şarkı sözleri de çocukluğumdan beri çok sevdiğim Grup Gündoğan imzalı. Oyunun sonunda prömiyere yakışır şekilde emeği geçen herkes sahneye devet edildi ve selamlama faslı oldu. Emeği geçen herkesin emeklerine sağlık. Alkışlarının bol olmasını dilerim.
İki perdeden oluşan oyun İBBŞT’de sahneleniyor. Bu keyifli oyunu sizlerin de seyretmesini çok isterim. Bol tiyatro ve sevgiyle kalın.


Yorumlar