KOSOVALI PEER GYNT


Arnavut asıllı oyun yazarı Yeton Neziray’ın kaleme aldığı, Senem Cevher’in çevirdiği oyunu Saydam Yeniay yönetiyor. Daha önce yazarın “Geçtim Ama Tiyatrodan” adlı eserini sahnede seyretme fırsatım olmuştu, o oyununu da çok beğenmiştim. Yönetmen Saydam Yeniay’ın yönettiği “Erkek Parkı” oyununu da. Başarılı bulduğum yazar ve yönetmenin aynı oyunda bir araya gelmesi dikkatimi çekmişti oyunu seçerken…

Oyun genç Peer’in ülkesindeki olumsuzluklardan kaçıp, diğer Avrupa ülkelerindeki yaşama mücadelesini konu alıyor. Peer İsveç, Almanya ve İngiltere’ye sığınma talebinde bulunur, tüm başvuruları reddedilir ve devamında Kosovalı Peer’in hayatından kesitler...

Soğan oyunun metaforu.... Gözleri atılan gazlardan koruyan bir sebze. Peer’in annesinin “Havada zehir varken, soğan napsın” sözü ile ülkedeki durumu açıklarken, oyunun sonunda da Peer’in oğluna kavuşması ve zor zamanlar için soğan vermesiyle, metafor üstlendiği rolü başarıyla tamamlıyor.

Dram olan oyunda mizahi unsurların da aralara eklenmiş olması oyunu daha da başarılı hale getirmiş. Ayrıca oyun sırasında oyuncuların yönetmene laf atmaları da oyuna ayrı bir renk katmış.

Oyun adından da anlaşılacağı gibi Kosovalı Peer üzerine kurulu. Bütün oyuncular çok başarılıydı. Favorim Peer (Erşan Utku Ölmez) oldu. Dekor pek çok mekanı anlatacak şekilde kullanışlı olarak tasarlanmıştı. Emeği geçenlerin emeklerine sağlık.

Küçük bir uyarı ve öneri; oyun süresince sahnedeki sisler alerjik bünyelileri rahatsız edebilir. Arkalardan bilet almanız belki daha iyi olur. Dilerim sizler de sezonun son haftasında seyretme fırsatı bulursunuz. Tiyatro ve sevgiyle kalın.


Yorumlar