HIRÇIN KIZ


William Shakespeare’in yazdığı, Nurettin Sevin’in çevirdiği ve Yücel Erten’in yönettiği oyun İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahneleniyor.

Oyunun konusu Senyor Battista’nın huysuz ve uyumlu iki kızının evlilik maceraları üzerine kurulu…Battista’nın, huysuz ve hırçın büyük kızı evlenmeden, küçük kızının evlenmesine izin vermeyeceğini açıklaması üzerine oyundaki  olaylar başlar. Petrukio, zengin çeyize konma ve onu uysallaştıracağı iddiasıyla Katerina ile evlenir. Kendi yöntemleriyle Katerina’yı uysallaştırmaya çalışır.  Küçük kız Bianca’nın talipleri ise yarış halinde gönlünü kazanmaya çalışırlar.

Hırçın kız Katerina’nın erkek egemen çevresine direnmesi. Ve yaşanılan dönem göz önünde bulundurulacak olursa, oyunun vurucu finali çok etkileyiciydi. Metin başarılı şekilde uyarlanmış, oldukça sade biçimde anlatılmış. Metin uyarlamasının yanı sıra, gündemden de bir şeyler eklenmişti. Bu da oyunun farklılaşmasını sağlamış.

Kalabalık oyuncu kadrosunun her biri çok başarılıydı. Petrukio (Hakan Meriçliler) ve Katerina (Veda Yurtsever) oyundaki favorilerimdi. Aynı zamanda oyunda sahnede duran heykeller yani sessiz oyuncular da çok başarılıydı. Hiç kuşkusuz sessiz oyunculuk en zor şeylerden biri…Dekor oldukça sade ve kullanışlıydı. Kostümler döneme çok uygun ve başarılıydı. Dekordan çok oyundaki kostümlerden etkilendim. Emeği geçen herkesin emeklerine sağlık. Alkışının bol olmasını dilerim.   

Ben iyileşmek için tiyatroya gidiyorum. Hasta, mutsuz her ne olursa olsun tiyatro iyi geliyor. Umarım sizler de sezon bitmeden bu oyunu seyredebilirsiniz. Tiyatro ve sevgiyle kalın.





Yorumlar