TRAVİS PINE “HALKTAN BİRİ”


Sam Bobrick’in yazdığı (A Man of The People), Ekin Tunçay Turan’ın çevirdiği oyunu Engin Bahtiyar yönetiyor.

Olaylar ABD’de geçiyor. Travis Pine, başkandan mutlu olmayan, başkana şikayetlerini mektuplar yazarak ifade eden halktan biri…Walter ise, Pine’ın yazdığı her mektup sonrası kapısını çalan FBI ajanı…Başkanın mektuplar yazmaması için Travis Pine’a her seferinde Walter ile teklifler sunması ve sonuçları…Bir yanda kapanan fabrika sonrası işsiz kalan, evinde yalnız bir adam; öte yanda elçi olarak gelen Walter. Bu ikilinin diyaloglarına doyamayacaksınız. Baskı, işsizlik, ekonomik sorunlar, sürekli değişen düzen kısacası halktan birinin gözünden ülke. Dünyanın her yerinde rastlanabilecek cinsten bir tablo aslında.

Levent Ülgen ve Galip Erdal oynuyor. Her iki oyuncu da çok başarılıydı. Oyundaki enerji hiç düşmedi. Dekor, Travis Pine’ın eski, dağınık ve bakımsız evinden oluşuyordu. Tipik Amerikan evleri tarzına uygundu. Emeği geçen herkesin emeklerine sağlık. 

Yazımı bitirmeden oyundaki güzel bir sözü paylaşmak isterim; “Vicdanı olmayan birine güvenmek ne kadar tehlikeliyse, vicdanı olan birine güvenmek çok daha tehlikelidir”. Aslında vicdanlı birinin bile bir eşikten sonra neler yapabileceğini anlatan bu söz de çok anlamlıydı.   

Oyuna sadece komedi demek yanlış olur, politik komedi türünde tanımlamak daha doğru. Umarım sizler de bu ikilinin serüveninde benim gibi  sürüklenirsiniz. Tiyatro ve sevgiyle kalmanız dileğiyle.

Yorumlar

  1. Yine cok guzel bir oyun paylasmissin, tesekkurler:) Su an guncel olarak oynuyor mu? Reklama girmezse hangi tiyatroda oynuyor paylasir misin?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim :) Evet güncel bir oyun. 20 Nisan Akatlar Kültür Merkezi, 7 Mayıs Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde oynayacak :)

      Sil

Yorum Gönder