BEN ÇAĞIRMADIM


Noel Coward ın yazdığı, Reşiha Vafi nin çevirdiği, oyuncu, yönetmen ve aynı zamanda bir dönem Şehir Tiyatrolarında yönetici olarak görev yapan üstad Vasfi Rıza Zobu nun uyarladığı oyunu Engin Gürmen yönetiyor.

Oyunun orijinal adı, “Blithe Spirit”. Dilimizdeki tam karşılığı neşeli, şen, şakrak ruh anlamına geliyor. Orijinal halini Youtube da izleme şansım oldu. Uyarlanan haliyle karşılaştırdığımda sahne ve geçişler oldukça benziyordu. Oyunun orijinal haliyle ilgilenenler için Youtube bağlantısını da paylaşmak isterim. https://www.youtube.com/watch?v=eSjKgIsLRTY

 Oyunun karakterleri ve konusuna kısaca değinecek olursam; polisiye roman yazarı olan Mithat'ın kitabına ilham olması için evine oyunda madam diye söz edilen medyum u çağırmasıyla işler karışıyor. Her şey masa başı oturup, ruh çağırmalarıyla başlıyor. Mithat'ın eski eşi Hicran'ın da Mithat'a görünmesiyle birlikte işler iyice karışık bir hal alıyor. Eski ve yeni eşi arasında kalan bir adam...Ve çiftin değişen hayatı eğlenceli bir şekilde ele alınıyor.

Evin içinde geçen oyunda, başlangıçtaki dekor ve daha sonrasında perili evi andıran dekor oldukça başarılıydı. Kostümler rollere uygun olarak seçilmiş, en çok da madamın yani medyumun abartılı, neşeli kıyafetleri dikkat çekiciydi. Oyuncular genel olarak cok başarılıydı. Oyunda en başarılı bulduğum kişi, madam rolündeki oyuncuydu (Pelin Budak). Uyarlanan bizdeki halinde madam rolündeki oyuncunun daha abartılı giyindiği ve daha fazla mimik yapması dikkatimi çekti.

Keyifle seyredebileceğiniz bu oyun İBBŞT’de sahneleniyor. Umarım sizler de keyifle seyredersiniz. Tiyatro ve sevgiyle kalın.









Yorumlar