KARMAKARIŞIK


İngiliz tiyatro oyun yazarı Ray Cooney’ın yazdığı, büyük usta Haldun Dormen’in yönettiği Karmakarışık adlı oyun İstanbul Devlet Tiyatrosunda sahneleniyor. Oyun, komedinin alt türü olan vodvil türünde..TDK Sözlükteki anlamıyla Vodvil, “hareketli, eğlenceli bir konuya dayanan, şarkılara da yer verilen hafif güldürü”. Dilimize Fransızcadan geçen vaudeville, “voix de la ville” yani şehrin sesi anlamına geliyor. Bu türde bol mizah desteğiyle, abartılı karakterler hicvediliyor. Bol kapılı, kuyruğun kuyruğa değmemesi için çaba gösterilen sahne giriş ve çıkışları, oldukça abartılı unsurların olduğu sahne hareketleri, dinamik ve enerjik haliyle bu oyun, vodvilin tanımını aslında bizlere sahnede anlatıyor.  

Oyunun yazarı Ray Cooney den biraz bahsedecek olursam; vodvil türünde oldukça başarılı yazarlardan bir tanesi. Kaç Baba Kaç, Arapsaçı ve  Hangisi Karısı oyunları da diğer seyretme fırsatı bulduğum Ray Cooney oyunları arasında. Tarz olarak birbirine çok benzese de hepsi ayrı ayrı keyifle izlediğim oyunlar oldu. Yazarı araştırırken ikizler burcu olduğunu fark ettim. Zaten bu kadar neşeli, enerjik ve cıvıl cıvıl oyun ortaya çıkmasından çok belli aslında ikizler olduğu..Kendi burcum diye demiyorum yanlış anlaşılma olmasın J   

Bakan Richard Philips’in, rakip partinin sekreteriyle kaçamak yapmaya karar vermesi ardından, otel odasındaki ceset, eşine sürpriz yapan bir kadın ve bol hareketli bir komedi..Birbirini kovalayan yalanlar ve oyunun adından da anlaşılacağı gibi karmakarışık durumların oluşması..

Başarılı oyuncu kadrosu, bol kapılı, sade denilebilecek dekoruyla oldukça başarılı bir oyun. Emeği geçenlerin emeklerine sağlık. Hayatın karmakarışıklığından biraz olsun uzaklaşıp, karmakarışık ve komik olayların olduğu keyifli tiyatro oyununu seyredin. Tiyatro iyidir bol bol gitmek gerek..Sevgilerimle..






Yorumlar