HAYVAN ÇİFTLİĞİ


    İngiliz yazar George Orwell tarafından yazılan hayvan çiftliği romanın orijinal adı “Animal Farm: A Fairy Story” dir. 1945’te tamamlanan eser 1950’lerde asıl ününe kavuşmuştur. Stalinizm eleştirisi olan roman  1940’larda yazılmış olmasına rağmen, hala komünizmin en büyük eleştirisi niteliğindedir. Orwell, aynı zaman dilimi içinde Hitler, Franco, Mussolini ve Stalin’i var eden koşulları eleştirel bir dille çağının ruhunu yansıtmıştır. 


    Peter Hall’un uyarlayıp, Emrah Eren’in yönettiği kara komedi türündeki iki perde olan bu müzikal; Bakırköy Belediye Tiyatrolarında bu sezon sahnelenmektedir. Oyun sembolik karakterlerle dünya siyasetini ve özellikle Sovyetleri eleştirmektedir. Biraz oyundaki karakterlerden bahsedeyim sizlere…Bay Jones’un çiftliğindeki hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara karşı olup, çiftliğin yönetimini devrim yaparak ele geçirirler. Çiftliğin adı hayvan çiftliği olarak değişir. Önceleri amaçları eşitlikçi bir toplum sağlamaktır. “Hayvanizm” adı altında bir öğreti ortaya konur. Hayvanlar içki içmeyecek, iki ayaklılar düşman dört ayaklılar iyi, hayvanlar giysi giymeyecek, bütün hayvanlar eşittir gibi yedi ilke yazılır. Daha sonra hayvan eşitliği domuzlar tarafından uygulanmaz ve domuzlar kendi çıkarları doğrultusunda ilkeleri değiştirirler. Zamanla domuzların (Stalin’i simgeleyen Napoleon ve Snowball) önderlik hırslarıyla devrim yolundan sapar. Baskıcı ve acımasız bir diktatörlük ortaya çıkar. Aynı zamanda oyunda bu kez George Orwell onların arasında ama onlardan olmayan bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Orwell, beş parasız halde yoksulların ve hizmetçilerin arasına karıştığı gençlik günlerinden insan hikayeleri anlatıyor bize. Çatışmaların tarihsel geçmişine baktığımızda, bugün hala günümüzden de bir şeyler görmek mümkün bu oyunda…Kalabalık oyuncu kadrosu ve orkestrasıyla oldukça başarılı bulduğum bir oyun oldu. Mutlaka seyredin derim. Tiyatro dolu bir haftasonu olsun hepimize J Sevgiler...

Yorumlar

  1. Merhaba tiyatro ile ilgili tüm yazılarınızı okudum.Gidmek istediğim ama aklımda soru işareti olan oyunlar vardı.Görüşlerinize göre değerlendireceğim.Ben de kendi blogumda gittiğim oyunlarla ilgili yazıyorum.Paslaşabiliriz.
    Iyi Yazmalar :)

    www.zamanekizi.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim...Tabi ki ben de sizin yazılarınızdan fikir alırım. Size de iyi yazmalar. Sevgiler, selamlar.

      Sil

Yorum Gönder