ELLERİMİN ARASINDAKİ HAYAT



        Peter Ustinov eseri olan oyun Cevdet Arıcılar tarafından Devlet Tiyatrosunda sahneleniyor. Oyunun daha başında bizlere bir şey çaktırmadan ön sırada oturan oyuncular sahneye fırlayarak bizi şaşırttı. Oyun oldukça hareketli başladı anlayacağınız. Sonrası da oldukça hareketliydi diyebilirim.

        Tam da Özgecan’ın ölümünün üstüne gitmiş bulundum bu oyuna. Seyrederken de içim sızladı. Neden derseniz, oyun da Martovsky adında bir gencin tecavüz suçundan ölüm cezasına çarptırılması üzerineydi. Tabi ki bu olayla oyunu bir tutacak değilim…İnsan hayatının kıymetli olduğunun da fazlasıyla farkındayım. Ama hak edene de idam olmalı mı acaba? Hak edene her şey müstehak mı acaba? gibi soruları düşündürdü bana. Sabah haberlerde okuyup öğleden sonrasında bu oyunu seyredince insan farklı düşünmeye başlıyor haliyle, elinde olmadan…

         Oyun, idam cezası, suç, kurban gibi konulara devlet kurumlarının politikacılarının, tıbbın ve basının bakış açısı ekseninde geçiyor. İnsanların yaşamları üzerine verilen kararlar derinlemesine düşündürüyor insanı. Akıcı olan oyun merak duygusu uyandırdı. İşine fazla kaptırıp, karısıyla bile iletişim kurmaya zaman ayırmayan gazeteci aynı zamanda anlatıcı olarakta seyirciyle iletişim kurdu. Anlatıcı bizimle iletişim kurarken o sırada arka tarafta dekor değişikliği yapıldı. Bence bu da zamandan kazanmak adına güzeldi. Kostümler de aynı şekilde oyuna uygundu.


       Oyunda oldukça kalabalık bir oyuncu kadrosu vardı. Hem anlatıcı hem de gazeteci rolünde olan oyuncuyu (Nışan Şirinyan) çok başarılı bulduğumu söylemek isterim. Onun dışında Bakan rolündeki oyuncu, aynı zamanda oyunun yönetmeni olan Cevdet Arıcılar ve Bakanın oğlu rolündeki Tolga Pancaroğlu da oyunculuklarıyla ön plandaydı. Ayrıca oyunda çok başarılı sessiz oyunculuklar seyrettik. Özellikle adli tıpta inceleme sahnesinde cesetleri oynayan oyuncular gerçekten çok başarılıydı.      

       Dekor kullanışlı, başarılı ve oldukça ilgi çekiciydi. Merak duygusu uyandıran konuya böylesine uygun dekor görmek güzeldi. Dekor anlamında sınırlar zorlanmış diyebilirim. Adli tıp, morga uygun dekoru hazırlamak o kadar kolay değil. Belli ki ciddi emek verilmişti.


       Farklı, ciddi emek isteyen ve sahnelenmesi zor bir konu daha iyi anlatılamazdı. Emeklerine sağlık. Can sıkıcı şeylerin olduğu ve soğuk geçen bugünlerde içinizi ısıtmak için tiyatroya gidin derim. Sevgiler…

Yorumlar