Romeo ve Juliet



         Bakırköy Belediye Tiyatrolarını İBBŞT den daha fazla seviyorum bu sezon…Neden mi? Evime yakın diye falan değil…Çünkü Bakırköy Belediyesi geçtiğimiz cumartesi günü yas etmedi. Hem çocuk hem yetişkin oyunlarına devam etti. Çünkü BBT pazar günleri hem çocukları hem de yetişkinleri sevindiriyor. Her ikisi için de oyun sahneliyor. Çünkü BBT işitme engelliler için üst yazı sistemini gün ayrımı yapmaksızın uyguluyor. Çünkü BBT sahnesinin yeri geldiğinde alternatif tiyatrolar için kullanılmasına izin veriyor. İşte bu yüzden daha fazla seviyorum Bakırköy Belediye Tiyatrolarını. Tek eksik yönleri hala internetten bilet satışı yapmamaları…Ama hem gişeden hem de Bakırköy meydanında ayrıca bilet noktası var. Yakında internetten bilet satışına da geçeceklerine inanıyorum.

          Romeo ve Juliet, İngiliz oyun yazarı William Shakespeare ‘in herhalde en çok bilinen eseridir. Shakespeare oyunu Mehmet Birkiye’nin yönetmenliğinde bu kez biraz daha farklı olarak karşımıza çıktı. Birkiye yorumuyla oyunda genç, güzel ve saf aşıklar yerine yetişkin bir çift vardı. Bu seçim bence özgün olmuş. Oyunda İtalya’nın Verona kentinde iki düşman ailenin  (Capulet ve Montague aileleri) çocuklarının aşkı anlatılıyor. Maskeli baloda tanışan Romeo ve Juliet kendilerini imkansız aşkın içinde buluyorlar. Komedi ve trajedi bir arada. Eğer hala okumadıysanız hem kitabını okumanızı hem de bu oyuna gitmenizi tavsiye ediyorum. 

           Oyun koroyla başladı. Ayrıca şarkı söyleyen kadın oyuncunun sesi gerçekten çok güzeldi. Shakespeare dönemindeki bir oyuncunun pek çok karakteri canlandırdığı gibi…Romeo ve Juliet haricindeki iki oyuncu; diğer tüm karakterleri oynadı.  Oyuncular bunu yaparken sahnede seyirci karşısında kostümleri değiştirerek, rollere girdiler. Genel olarak oyunculuklar çok başarılıydı. Başta oyunun yönetmeni Mehmet Birkiye ve emeği geçen diğer herkesin emeklerine sağlık. Alkışları bol olsun…

          Bana göre en başarılı iki oyuncu, Ali Rıza Kubilay ve Mert Asutaydı. Kostümler de oldukça başarılı seçilmiş ve konuya uygun kostümlerdi. Barış Dinçel tarafından tasarlanan dekor da gayet başarılıydı. Duvar şeklindeki dekor dönerek farklı şekillerde oyunda etkin bir şekilde kullanıldı. Sahnenin iki yanında da tahta el arabaları vardı.


        Son olarak, seçtiğin oyun beklentini karşılıyorsa senden mutlusu olmuyor. Metnini daha önceden okumuş olarak gittiğim bu oyundan mutlu ayrıldım. Gidecek olanlara şimdiden iyi seyirler…Sevgiler…

Yorumlar