Paşa Paşa Tiyatro Yahut Ahmet Vefik Paşa


       Benim için sisli puslu bir pazar gününde yapılabilecek en güzel şey, evime en yakındaki tiyatroya gitmek…Çünkü depresif günlerimin şifasıdır tiyatro. Bugün Gökhan Erarslan’ın yazdığı ve Mutlu Güney’in yönettiği “Paşa Paşa Tiyatro Yahut Ahmet Vefik Paşa” oyununu seyrettik. Öncelikle kalabalık oyun kadrosuyla gerçekten çok başarılı bir oyun olduğunu söylemeliyim. Emeklerine sağlık…

       Madem oyun Ahmet Vefik Paşa üzerine kurulu, biraz Ahmet Vefik Paşadan bahsetmek istiyorum sizlere….Ahmet Vefik Paşa, Osmanlı devlet adamı (sadrazam), diplomat, çevirmen ve oyun yazarıdır. Aynı zamanda 16 dil bilen bir bilim adamıdır. Paşa, İstanbul dışında Anadolu’da kurulan ilk tiyatro olan Bursa Osmanlı Tiyatrosu’nda seyirciye Moliere’i hemen hemen bütün oyunlarıyla tanıtmıştır. Bunların içinde, Savruk, İnfial-ı Aşk, Dudu Kuşları, Kocalar Mektebi, Zor Nikah, Tartuffe, Meraki gibi pek çok uyarlamaları bulunmaktadır.

        Oyunda Bursa valiliğine atanan Ahmet Vefik Paşa’nın tiyatroya sahip çıkması ve o güne kadar tiyatrodan uzak olan halkı tiyatroya alıştırmak, tiyatro görgüsünü halka öğretmek  gibi görevleri üstlenmesi anlatılmaktadır.

Osmanlı Ermenisi tiyatro oyuncusu ve yönetmeni olan Tomas Fasülyeciyan’ın Bursa’ya gidip, Ahmet Vefik Paşa’nın büyük desteğiyle oynama şansını elde etmesi güzel bir dil ile işlenmiştir. Oyun  tabi ki başta Ahmet Vefik Paşa olmak üzere, tiyatroyu, Türk tiyatrosunu ve Osmanlı dönemindeki koşullar gibi bir çok konuyu ele almaktadır. Maalesef bugün hala aynı şeylerin yaşanıyor olması, tarihin tekerrürden ibaret olduğunu bizlere göstermektedir. Bu başarılı oyunu yapılacaklar listenize ekleyin derim. Sevgiler...

Yorumlar