Çürük Temel


      “Çürük Temel”, Emile Fabre tarafından 1907 yılında yazılmıştır. Orijinal adı “La Maison d’Argile” olan eser, ilk defa 1916’da Darülbedayi’nin ilk kurullarına da üyelik eden tiyatro yazarı, şair ve aynı zamanda doktor olan Hüseyin Suat Yalçın tarafından uyarlanıp, İstanbul’da sahnelenmiştir. Çürük Temel, Darülbedayi’nin sahnelediği ilk oyun olarak tarihe geçmiştir.

        Kısaca oyunun konusundan bahsedeyim sizlere…Oyunda öz ve üvey evlatların bulunduğu İzmirli zengin bir ailenin üyeleri arasındaki ilişkileri anlatılıyor.  İflasın eşiğinde olan dededen kalma bir halı fabrikasını kimin idare edeceğine dair aile bireyleri arasında çatışmalar başlıyor. Uzlaşmanın olmadığı, herkesin kendisini haklı gördüğü ve haklılığını dayattığı bir ortamda, çatışmaların sonucu ailenin parçalanmasına kadar gidiyor.


         Bu sezon oyun Engin Alkan’ın yönetmenliğinde yeniden Şehir Tiyatrolarında sahnelenmektedir. Oyun sonunda da Şehir Tiyatroları’nın 100 yıllık geçmişi hatırlatıldı. Güzel bir kapanış yapıldı. Tiyatro tarihinde önemli olan bu oyunu ilk fırsatta seyredin derim. Sevgiler...


Yorumlar